Wat zoemt er in mijn achtertuin?

Op de allerlaatste dag dat het kan, ga ik bijen tellen voor de Nationale Bijentelling. De afgelopen week ben ik al eens een rondje door de tuin gelopen. Ik zag bijen en hommels. Maar mijn grote vraag was: welke soorten? De bijen waren ontzettend druk bezig en waren niet van plan om een minuutje stil te gaan zitten zodat ik ze eens rustig kon gaan bekijken. Dus ik zag al helemaal voor me dat ik alleen maar “Bij of Hommel onbekend” kon invoeren.

Dus ik besluit het anders te gaan doen. Gewapend met mijn nieuwe telefoon ga ik foto’s maken. Ons mini appelboompje staat in volle bloei en ik zie al gelijk de eerste bij. Snel scherp stellen en de foto maken op het juiste moment blijkt nog een hele kunst. Maar na een goed gelukte foto van wat waarschijnlijk een akkerhommel is, krijg ik nieuwe moed en krijg ik nog een paar soorten (honingbij en een zweefvlieg, een wespreus?) in beeld. De rode waterjuffer is een bonus. Ik sta ook nog even bij ons insectenhotel en zie dat er vandaag twee bijen aan het metselen zijn. Na de foto’s goed te hebben bekeken denk ik dat het rosse metselbijen zijn.

Nog een beetje onzeker of ik het goed heb gezien, voer ik de resultaten op de website van Nederland Zoemt in. Wat denken jullie, heb ik het goed gedaan? Mail een foutje of aanvulling gerust naar info@groenbezig.nl.

  • Akkerhommel
  • Honingbij
  • Rode waterjuffer
  • Rosse metselbijen
  • Wespreus

Deze column is geschreven door Lidewij Disbergen, vrijwilliger bij NMO. Dit voorjaar gaat ze op pad met groene vrijwilligers en ontdekt wat je als vrijwilliger in je eigen omgeving kunt doen.