Bewoners aan de slag voor bijen
Het is helemaal niet ingewikkeld om je in te zetten voor bijen en bestuivers: plant meer planten en bloemen (gebruik biologische/gifvrije en het liefst inheemse bloemen) en creëer rommelhoekjes waar bijen en vlinders hun eitjes kunnen afzetten. Dat is de basis.
Je kunt je eigen tuin of balkon bijvriendelijk maken of samen met de buren een speelplek of buurtpleintje vergroenen. Bijen, hommels, zweefvliegen en vlinders zullen je dankbaar zijn! Hier vind je informatie hoe je het kunt aanpakken.

Ga vandaag nog aan de slag!
Hieronder vind je tips voor de inrichting van je tuin. Vind je een handige plantenlijst en instructies voor het bouwen van een goed insectenhotel. Wil je het echt groter aanpakken en een heuse bijenidylle aanleggen en kun je daar wel wat ondersteuning bij gebruiken? Neem dan contact met ons op!
- Gebruik planten die nectar en stuifmeel bieden voor bijen. Kies bij voorkeur gifvrije en inheemse planten, struiken en bomen en zorg voor aanbod van het vroege voorjaar tot de late herfst.
- Zorg voor schuilhoekjes van oude klinkers, dakpannen, stoeptegels, taken en snoeiafval
- Zorg voor nestgelegenheden met bijvoorbeeld zonnige zandplekjes, een bijenhotel met dood hout en holle stengels
- Verwijder onkruid met de hand, heet water of brander
- Laat insecten zo veel als mogelijk hun nuttige werk doen en stimuleer dat vogels het in je tuin naar hun zin hebben (door bijvoorbeeld heggen, vogelhuisjes en een vogelbadje. Zij helpen insectenplagen te voorkomen
Waar haal je goede bijenplanten vandaan?
Bouw een insectenhotel

Leer de hommels en bijen van je tuin kennen:
Subsidie voor Bijenidylles
Een Bijenidylle is een bloemrijke plek van zo'n 50 tot 100 vierkante meter, waar voldoende voedsel, nestgelegenheid en beschutting te vinden is voor wilde bijen en bestuivers. Een waar bijenparadijs dus! Wil jij samen met jouw buren, mede-ondernemers op het bedrijventerrein of met het sportpark aan de slag om zo'n bijenidylle te maken? De Bijenbeweging Overijssel ondersteunt jullie met kennis, advies en geld. Laat van je horen!
Hier vind je alle informatie over het aanleggen van een Bijenidylle:
Inspiratieverhalen
Laat je inspireren door verschillende verhalen van andere bewonersinitiatieven:
Ik wil vergroenen! Wie kan mij helpen of waar kan ik helpen?
- De Bijenbeweging Overijssel kan informatie geven over bijen op jouw evenement en helpt jou als jij bijen wil helpen. Neem gerust contact op.
- Hoopheggen plant heggen met vrijwilligers. Doe je een keer mee met een plantochtend?
- Meerbomennu (verplant) bomen in Overijssel. Kom een keer de handen uit de mouwen steken!
- De Groene Lopers hebben door het jaar heen verschillende acties waarmee je goedkoop plantgoed kunt krijgen voor het vergroenen van de buurt.
- Streektuinen heeft voor elk van de 25 ecologische streken in Nederland tal van tips voor specifieke kruiden, struiken, bomen, bijen, vlinders en nog veel meer.
- In diverse gemeenten in Overijssel zijn tuincoaches actief om je te helpen met een bijvriendelijke tuin. Ze denken graag een keer (gratis) met je mee! Klik door voor een tuincoach in Almelo, Enschede, Hardenberg, Hellendoorn, Kampen, Raalte, Steenwijkerland en Zwolle.
- Kijk voor meer tips en inspiratie op de website van Natuur voor elkaar.

Handige websites
- Milieu Centraal geeft tips voor een bijvriendelijke tuin.
- Het liefst wil je dat er van het vroege voorjaar tot in de late herfst iets in je tuin bloeit, zodat er altijd iets te eten is voor de bijen. Wil jij weten hoe je de bloeiboog (periode dat er voedsel is voor bijen) in jouw tuin kunt verlengen? Op deze website kun je het uitzoeken.
- Wil je hulp bij het kiezen van de juiste boom voor jouw tuin? Gebruik de Boomkiezer!
- Weten welke plantensoorten het beste passen bij het landschap waar jouw tuin of erf zich bevindt? Deze website geeft advies op basis van je postcode.

Waarom zijn gifvrije en inheemse planten zo belangrijk?
Gifvrij
Wat is er mis met de "normale" planten van het tuincentrum? In reguliere tuincentra worden de planten, óók de 'insectvriendelijke planten', bespoten met pesticiden en fungiciden. Deze middelen hebben als doel om (plaag)insecten te doden voor een zo mooi mogelijke plant. Helaas blijven er vaak resten achter op de plant. Dit zorgt er voor dat ook de bijen en vlinders in de tuin dit gif binnenkrijgen. Ze overleven dit vaak niet. Uit een steekproef van PAN-NL uit april 2025 bleek dat 15 van de 16 planten van reguliere tuincentra pesticiden bevatten. Wil je bijen helpen, koop dan de juiste bloemen.
Inheems
Inheemse planten zijn planten die van nature in Nederland voorkomen. Planten en insecten zijn van elkaar afhankelijk. Insecten vliegen in een korte periode: precies in de periode dat de bloemen waarvan ze eten bloeien. Planten uit het buitenland kunnen een slechte match zijn. Het lijkt dan heel mooi maar het doet niet zo veel voor onze Nederlandse insecten. Laat je adviseren door een teler welke planten voldoen aan jouw wensen én die van de bewoners van je tuin.