Bewoners voor bijen

Verspreid over Overijssel zijn veel mensen aan de slag voor bijen. Sommige mensen zorgen er voor dat hun tuin bijvriendelijker wordt. Anderen gaan met buren aan het werk om een saai plantsoen of speelplek groener en bloemrijker te maken. Er worden bloemenlinten aangelegd en soms nemen mensen het initiatief om een braakliggend (bedrijven)terrein om te tover tot een bijenidylle. Al die steentjes maken Overijssel weer een stuk aantrekkelijker voor bijen. Op groenbezig.nl vind je veel van dit soort initiatieven. Mooie voorbeelden om van te leren of (als ze in de buurt zijn) om je bij aan te sluiten.

Bouw een bijenhotel

Bijen hebben een plek nodig om te nestelen. Dat kan in een zonnige zandige bodem zijn en bijvoorbeeld in dood hout of holle plantenstengels. Een aantal bijen, zoals de rosse metselbij, maakt ook graag gebruik van een bijenhotel. Groot of klein maakt niet uit. Zin om een bijenhotel te maken? Lees dan vooral onze beschrijving over het bouwen van een goed bijenhotel. Dan kom je niet voor teleurstellingen te staan. Bijen hebben zo hun wensen.

Handleiding

Tel mee met de Nationale Bijentelling op 13 & 14 april

Op 13 en 14 april organiseert Nederland Zoemt voor de tweede keer de Nationale Bijentelling. Kom je ook in actie voor de wilde bij?

Doe mee!
Meedoen is makkelijk, ook als je niet zoveel van bijen weet. We nemen je stap voor stap mee bij het herkennen van de 20 bijensoorten die je eind april in je tuin kunt tegenkomen.

Waarom bijen tellen?
De helft van alle bijensoorten is bedreigd. Ook voor ons heeft dit grote gevolgen. 80% van de eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bestuiving. Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek.

Hoe werkt het

  1. Tel op 13 of 14 april een halfuur de bijen in jouw tuin of op je balkon. Doe dit op een zonnig - of in ieder geval droog - moment. Alvast oefenen? Download het Telformulier.
  2. Loop rustig één rondje door je tuin heen en noteer alle soorten en aantallen die je ziet.
  3. Uitgeteld? Voer jouw resultaten op deze pagina in. (Pagina opent op 13 april)