Bewoners voor bijen

Verspreid over Overijssel zijn veel mensen aan de slag voor bijen. Sommige mensen zorgen er voor dat hun tuin bijvriendelijker wordt. Anderen gaan met buren aan het werk om een saai plantsoen of speelplek groener en bloemrijker te maken. Er worden bloemenlinten aangelegd en soms nemen mensen het initiatief om een braakliggend (bedrijven)terrein om te tover tot een bijenidylle. Al die steentjes maken Overijssel weer een stuk aantrekkelijker voor bijen. Op groenbezig.nl vind je veel van dit soort initiatieven. Mooie voorbeelden om van te leren of (als ze in de buurt zijn) om je bij aan te sluiten.

 • Gebruik planten die nactar en stuifmeel bieden voor bijen, zoals blauwe lipbloemen en gele composieten
 • Kies bij voorkeur inheemse planten, struiken en bomen
 • Suggesties voor bomen en struiken: wilg, kamperfoelie, hedera, brem, mispel, wilde appel en meidoorn.
 • Suggesties voor planten: wilde akelei, salvia, knoopkruid, ijzerhard, lavendel, kruipend zenegroen, wilde marjolein
 • zorg voor schuilhoekjes van oude klinkers, dakpannen, stoeptegels, taken en snoeiafval
 • zorg voor nestgelegenheden met bijvoorbeeld zonnige zandplekjes, een bijenhotel (zie elder), dood hout en holle stengels
 • verwijder onkruid met de hand, heet water of brander
 • laat insecten zo veel als mogelijk hun nuttige werk doen en stimuller dat vogels het in je tuin naar hun zin hebben. Zij helpen insectenplagen te voorkomen

Bijenplanten voor de tuin

Bouw een bijenhotel

Bijen hebben een plek nodig om te nestelen. Dat kan in een zonnige zandige bodem zijn en bijvoorbeeld in dood hout of holle plantenstengels. Een aantal bijen, zoals de rosse metselbij, maakt ook graag gebruik van een bijenhotel. Groot of klein maakt niet uit. Zin om een bijenhotel te maken? Lees dan vooral onze beschrijving over het bouwen van een goed bijenhotel. Dan kom je niet voor teleurstellingen te staan. Bijen hebben zo hun wensen.

Handleiding

Tel mee met de Nationale Bijentelling op 13 & 14 april

Op 18 en 19 april organiseert Nederland Zoemt voor de derde keer de Nationale Bijentelling. Kom je ook in actie voor de wilde bij?

Doe mee!
Meedoen is makkelijk, ook als je niet zoveel van bijen weet. We nemen je stap voor stap mee bij het herkennen van de 20 bijensoorten die je eind april in je tuin kunt tegenkomen.

Waarom bijen tellen?
De helft van alle bijensoorten is bedreigd. Ook voor ons heeft dit grote gevolgen. 80% van de eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bestuiving. Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek.

Hoe werkt het

 1. Tel op 18 of 19 april een halfuur de bijen in jouw tuin of op je balkon. Doe dit op een zonnig - of in ieder geval droog - moment. Alvast oefenen? Download het Telformulier hieronder.
 2. Loop rustig één rondje door je tuin heen en noteer alle soorten en aantallen die je ziet.
 3. Uitgeteld? Voer jouw resultaten op deze pagina in.

Bijengidsje

Telformulier bijentelling 2020