230823 Decohof buiten 2
Foto: Britta Schmidt

Biologische kwekers in Overijssel

Zoek je nieuwe planten voor je tuin? Koop ze dan bij een kwekerij die biologisch werkt. Hieronder vind je een overzicht van biokwekerijen in Overijssel en naburige provincies.

Waarom kiezen voor biologisch gekweekte planten?

  • Biologisch gekweekte planten zijn niet bespoten met pesticiden. En dus niet schadelijk voor het (insecten)leven in je tuin. Biologische kwekers voorkomen ziektes en plagen met natuurlijke bestrijdingsmiddelen.
  • Biologische kwekers gebruiken biologische pot- en tuinaarde. Of ze composteren hun eigen afgevallen blad tot een rijke potgrond. Zo kan het bodemleven floreren en groeien de planten rustig en stevig op.
  • Biologische planten worden meestal niet in een verwarmde kas gekweekt, maar in de buitenlucht. Daar groeien ze minder snel, maar het zijn gezonde, stevige planten die tegen een stootje kunnen.

Algemeen

Op de Biotuinwijzer vind je meer dan 500 kwekerijen, pluk- en proeftuinen, tuinderijen enz. waar met aandacht en liefde voor de natuur wordt gewerkt. De Biotuinwijzer geeft ook een overzicht van webshops waar je online onbespoten en biologische vaste planten, kruiden, groenten, zaden, bloembollen en boeketten, tuinaarde, potgrond, duurzaam tuingereedschap en cadeautjes kunt kopen.

Online

De webshop van Sprinklr biedt een gevarieerd aanbod aan biologische tuin- en kamerplanten, volledig gifvrij gekweekt.

Bij Cruydt Hoeck kun je online kiezen uit een breed assortiment van zadenmengsels van inheemse planten en grassen. Ook biedt het bedrijf zo’n 400 inheemse wilde bloemen en planten aan. Er zijn speciale selecties van bijvoorbeeld bijen- en vlinderplanten, medicinale planten, verfplanten, oude granen enz.

Bij de meeste kwekerijen uit de lijst hieronder hebben ook een webshop waar je planten kunt bestellen.

Biologische bloembollen

Biologisch en inheems zaad

Behalve bij Cruydt Hoeck vind je biologische en inheemse zaden(mengsels) ook bij:

Advies over groenprojecten

Heem (Gert-Jan Koopman)
Tel. 06 204 773 84
E-mail: info@heem.nl

Mensen die zich vakmatig met groenbeheer bezighouden, kunnen bij Cruydt Hoeck terecht voor tips, advies en cursussen.

Kwekerijen Overijssel

Check de openingstijden van de kwekerijen voordat je langsgaat, want ze zijn niet elke dag open en de opening is soms seizoensgebonden.

Almelo

Tuincentrum De Aadijk is gespecialiseerd in het opkweken van langbloeiende zomerbloeiers in vele kleurenvariëteiten, in zowel hangende als staande potten, in verschillende afmetingen.
Almeloseweg 75, 7610 AD Almelo
Open: ma t/m za van 9–17.30 uur (april t/m juni)

Dalfsen

Coen Jansen Vaste Planten is een kleine, sterk gespecialiseerde maar ook laagdrempelige kwekerij, die bekend staat om zijn assortiment nieuwe en bijzondere vaste planten.
Ankummer Es 13a, 7722 RD Dalfsen
Wo t/m za 10–17 uur van eind februari tot begin november, afhankelijk van het weer.

Dalfsen - Hoonhorst

Decohof Kwekerij met boerderij werkt op natuurlijke wijze, waarbij het vee van de boerderij door zijn natuurlijke gedrag meewerkt aan het beheer. Er zijn ook een (fruit)pluktuin en kruidenlabyrint. Je koopt er planten, kruiden en producten van de boerderij.
Tibbensteeg 12, 7722 JS Hoonhorst
Open voor particulieren: zaterdag 9–16 uur

De Kwekerieje kweekt inheemse en eetbare vaste planten op natuurvriendelijke manier zonder gif in biologische potgrond, zodat jij en de dieren er direct van kunnen genieten. De verkoop vindt plaats op het terrein van de Decohof.
Tibbensteeg 12, 7722 JS Hoonhorst
1 maart t/m 31 oktober: woensdag en vrijdag 13–17 uur; zaterdag 9–16 uur

Delden

Kwekerij de Border vind je achter de oude tuinmuur bij kasteel Twickel. Het is een ambachtelijke kwekerij van vaste planten, rozen, klimplanten en fruit. Mooie voorbeeldborders en een rosarium.
Twickelerlaan 13, 7495 VG Ambt Delden
Maart t/m juni: di t/m za 10–17 uur
Juli t/m oktober: do, vr en za 10–17 uur
November t/m februari: vr en za 10–15 uur

Deurningen

Kwekerij Fahner kweekt en verkoopt door de seizoenen heen een breed, gevarieerd assortiment aan vaste planten voor particulieren. De planten worden gekweekt zonder chemische bestrijdingsmiddelen. De kwekerij biedt ook een ruim assortiment aan grassen, varens, bomen en heesters.
Hengelosestraat 10, 7561 SG Deurningen (Dinkelland)
Van maart t/m half november geopend voor particuliere verkoop.
Ma t/m vr: 8.00–17.00 uur
Za: 8.00–16.00 uur

Kwekerijdagen 2024 op za 31 augustus en zo 1 september, 10–16 uur, toegang gratis.

Haaksbergen

Aatree is een kwekerij van meer dan 300 soorten fruitbomen en kleinfruitstruiken zoals bessenstruiken, aardbeien, bramen en frambozen. Aatree gebruikt geen bestrijdingsmiddelen en kiest soorten op resistentie tegen ziektes. Aatree kweekt veel oude rassen.
Beekweg 6-E, 7481RG Haaksbergen
Ma t/m za 8.30–11.30 uur en 13–17 uur

Hengelo

Kwekerij Arno Kuipers kweekt sinds 1986 een groot assortiment vaste planten, zomerbloeiers en groenteplanten: het grootste assortiment van Oost-Nederland. Verkoop van deze planten vindt rechtstreeks uit de kwekerij plaats. De kwekerij is voornamelijk open voor seizoensverkoop.
Händelstraat 61A, 755TS Hengelo
Za 9–17 uur

Mariënheem

Arjan Schepers Vaste planten is een kleinschalige kwekerij met een bijzonder assortiment vaste planten. Het assortiment omvat gezonde planten die stevig staan, winterhard zijn, niet woekeren en een grote sierwaarde hebben.
Hakkershoekweg 9, 8106 PN Mariënheem
1 maart tot 1 november do t/m za 10–17 uur, daarbuiten op afspraak.

Olst

Holsto Tuinen en Buitenleven is een groencentrum met hoveniersbedrijf, webwinkel en kwekerij. Je koopt er planten en heesters die zoveel mogelijk biologisch of ecologisch zijn gekweekt door Holsto zelf en andere kwekers. Ook verkoopt Holsto biologische zaden, tuinaarde, mest en potgrond.
Rijksstraatweg 12A, 8121 PD Olst
Di t/m vr 10–17 uur, za 9–17 uur

Rossum

Kwekerij de Transitie is een biologische kwekerij in het noordoosten van Twente, die de transitie naar een duurzamere vorm van landbouw wil stimuleren. Er worden bomen en struiken gekweekt voor voedselbossen en andere agroforestry-systemen. De kwekerij specialiseert zich in ondergewaardeerde vruchtgewassen.
Haarstraat 55A
7596 LM, Rossum
Bezoek op afspraak mogelijk op donderdag en zaterdag, en bij voorkeur gecombineerd met een dag(deel) meehelpen op de kwekerij.

Kwekerijen over de provinciegrens

Ook in Drenthe en Gelderland vind je biologische kwekerijen.

Dwingeloo

Arnica Kwekerij teelt niet alleen Arnica montana, maar ruim 100 soorten inheemse wilde planten, ook voor particulieren. Er worden geen kunstmest, bestrijdingsmiddelen of andere milieubedreigende stoffen gebruikt tijdens het teeltproces. Ook online verkoop.
Boterveen 14a, 7991 PV Dwingeloo
Graag contact opnemen voor uw bezoek.

Wapserveen

De Vrolijke Noot is een bio-dynamische kwekerij van fruitbomen, notenbomen en bessenstruiken.
Oosterbutenweg 2, 8351 GH Wapserveen
Iedere vr en za 9–17 uur; overige dagen op afspraak

Ede

Kwekerij de Hessenhof is een biologische kwekerij met minstens tweeduizend soorten planten in de verkoopbedden. Bijna alle planten kweekt de Hesselhof zelf op. Gespecialiseerd in onder meer botanische soorten, droogtebestendige planten, schaduwplanten en varens, kruiden en eetbare vaste planten. Verder heeft de Hessenhof een unieke verzameling van zevenduizend planten.
Hessenweg 41, 6718 TC Ede
Open vanaf 21 maart 2024 op do, vr en za 9–17 uur

Neede

Ten Elsen Boom en Groen is een kwekerij van 120 soorten fruitbomen, in het bijzonder oude rassen, zacht en kleinfruit, bos- en haagplantsoen. Fruitbomen zijn ziekteresistent en hoeven niet bespoten te worden.
Kempersdijk 50, 7161 RG Neede
Open in het eerste volle weekend van november tot het tweede volle weekend van april, daarbuiten op afspraak.
Do 14–17 uur
Vr 8–12 uur en 13–17 uur
Za 8.30–12 en 13–16 uur

Twello

Florae is een centrum voor eetbare wilde planten. In de tuin vind je ruim 80 soorten eetbare wilde planten. Een deel hiervan is te koop als plant en/of zaad. Bij Florae wordt op biologische wijze gewerkt.
Florae organiseert activiteiten om mensen te inspireren en begeleiden om wilde oogst te gebruiken als deel van hun dagelijkse menu, zoals workshops en excursies.
Vermeersweg 52, 7391 JL Twello
De kwekerij is van 1 april tot 1 oktober 2024 elke zondag geopend van 12–17 uur. Andere dagen in het gehele jaar op afspraak: 06 144 725 75.

Biologische planten groeien in een onverwarmde kas
Biologische planten groeien in een onverwarmde kas