231201 wintertips Kroezeboom
Het karakteristieke silhouet van de Kroezeboom op de Fleringer es

Wintertips 2023-2024: zo help je de natuur

’s Winters trekt de natuur zich terug. Planten overwinteren onder de grond, dieren verschuilen zich, bomen gaan in slaapstand. Maar ook dan kun je volop van de natuur genieten én je voorbereiden op een levendig voorjaar.

1. Voer de vogels in je tuin

Vogels hebben het zwaar in de winter. Door de korte dagen hebben ze minder tijd om voedsel te zoeken. Maar het kost ze veel energie om warm te blijven. Daarom is het belangrijk vogels te voeren. Wist je trouwens dat de merel die je ’s winters in je tuin ziet, waarschijnlijk een andere is dan ’s zomers? Veel vogels verhuizen in de winter naar warmere streken. Zo krijgen we in Nederland miljoenen vogels uit Scandinavië en Rusland op bezoek, zoals de kramsvogel, koperwiek en pestvogel.

2. Plant voorjaarsbollen nu het nog kan

Wil je de bijen in het voorjaar helpen? Plant dan voorjaarsbollen. Het is wel enorm belangrijk dat je biologische bollen plant, want die zijn gekweekt zonder pesticiden. Pesticiden doden insecten en dat is nou net niet de bedoeling. Biologische bollen koop je bij Natural Bulbs en Huiberts bloembollen.

3. Gebruik je bladblazer met mate

Afgevallen bladeren beschermen de bodem van je tuin tegen uitdroging, en planten tegen bevriezing. Ze voorkomen dat er onkruid groeit. Er schuilen allerlei diertjes tussen de bladeren die lekker zijn voor vogels. Uiteindelijk werken regenwormen het blad de grond in en voeden zo de bodem. Lees alles over afgevallen blad.

's Winters vind je mooie paddenstoeltjes als je eens een takje optilt
's Winters vind je mooie paddenstoeltjes als je eens een takje optilt  -  Foto: Nico Kloek

4. Ga lekker aan het werk in de natuur

Veel natuurwerk start in het najaar en stopt als het broedseizoen begint. Zoek je deze winter nog een leuke klus met gezellige mensen? Kijk dan eens bij de vacatures. Je kunt bijvoorbeeld op 28 december en 5 januari bollen planten op de Horte of Soeslo.

5. Kijk eens naar een kale boom

Ook ’s winters kun je genieten van de natuur. Juist nu zie je hoe de takkenstructuren van bomen van elkaar verschillen. Bijzondere groeisels en basten van bomen vallen meer op. Net als vogelnesten, bijvoorbeeld die van de zeearend in het Reevediep, op Landgoed Windesheim en in Gaasterland.

Wil je gewoon een fijne wandeling maken? Dat kan met de app Wandelen in Overijssel.

  • Een eksternest: het lijkt een rommeltje, maar doorstaat zware stormen
  • Leuk om te doen met kinderen: boomgezichten zoeken
  • Foto: Nico Kloek
  • Bomengroep op de Noetselerberg
  • Berken langs het Engbertsdijksveen