KM20241012-15
Koos Mavrakis iov gemeente Enschede
Terug naar overzicht

Waardplantenactie

27 september 2025
Enschede

Help vlinders en bijen met waardplantenactie van de Groene Loper

Planten als kraamkamer

Stel je eens voor: samen met je buren aan de slag om kleurrijke, bloeiende tuinen en balkons in te richten, en te zorgen voor een groene buurt waar het zoemt en vladdert van leven. Dit is precies wat de Groene Loper Enschede samen met jou en je buren wil bereiken met de Waardplantenactie! Door mee te doen, draag je niet alleen bij aan een groenere en gezondere leefomgeving, maar help je ook mee aan het behoud van belangrijke insectensoorten en versterk je zo de biodiversiteit in jouw omgeving.

Het gaat namelijk niet zo goed met de vlinders en wilde bijen in Nederland. Ze hebben waardplanten nodig, want die zijn alles in één: voedsel, schuilplek en kraamkamer. Dat maakt ze van onschatbare waarde voor insecten.

Wil jij met je buren in aanmerking komen voor een pakket vol waardplanten? Wees er snel bij!

Hoe doe je mee?

Het is eenvoudig om deel te nemen aan de Waardplantenactie! Vraag minimaal 2 buren om mee te doen (meer mag natuurlijk ook) of sluit je aan bij een bestaande groep. Ook scholen, verenigingen en maatschappelijke organisaties zijn van harte welkom. En woon je in een appartement? Geen probleem! Dit jaar kunnen ook bewoners met een balkon meedoen en een pakket met waardplanten bestellen.

De planten moeten op openbaar toegankelijke plekken geplant worden, of ze moeten zichtbaar zijn vanaf de openbare weg zodat behalve bijen, vlinders en andere insecten ook de buurtbewoners ervan kunnen genieten. Samen maken we van 2025 een groen en bloeiend jaar!

Waardplantenpakket

In je pakket vind je 9 (3x3) vaste tuinplanten (gekweekt zonder gif) én 50 biologische bloembollen. Het pakket heeft een winkelwaarde van €36,-. Wij vragen aan initiatieven een bijdrage van €5,- per waardplantenpakket.

Er zijn twee pakketten beschikbaar:

Pakket Vlinders laag ( Geschikt voor balkons en vollegrond)

  • 3 x Wilde bertram (Achillea ptarmica)
  • 3 x Wilde marjolein (Origanum vulgare)
  • 3 x Hyssop (Hyssopus officinalis)
  • 50 biobolletjes (25 st muscari armeniacum bio en 25 st boerenkrokus mix bio)

Pakket Vlinder hoog ( Geschikt voor vollegrond)

  • 3 x Lange ereprijs (Veronica longifolia)
  • 3 x Muskuskaasjeskruid (Malva moschata)
  • 3 x Gewone Smeerwortel (Symphytum officinale)
  • 50 biobolletjes (25 st muscari armeniacum bio en 25 st boerenkrokus mix bio)

Planten op Burendag!

Wanneer en waar?

De uitgifte van de pakketten vindt plaats op Burendag, zaterdag 27 september 2025 van 9.30 - 12 uur, de locatie wordt nog bekend gemaakt.

Bestel je waardplantenpakket vóór 1 september (maar op=op). Maximaal 2 pakketten per bewonersinitiatief (bestaand uit minimaal 3 buren/straatbewoners).

Met 1 pakket kunnen 3 buren ieder een perkje maken van 4 a 5 stoeptegels.

Met 2 pakketten maak je 3 perkjes van ca 9 a 10 stoeptegels (totaal 3 m2).

Waardplanten zijn als een Waard in een herberg: ze verzorgen als goed gastheer een hapje en drankje en onderkomen voor hun gasten, waaronder de bijen en vlinders.


Waard-wat-planten?

Waarde voor mens en dier

Met waardplanten vergroen je niet alleen je straat of buurt, maar draag je ook bij aan de bescherming van belangrijke insectensoorten. Waardplanten zijn essentieel voor specifieke insecten, waardoor jouw bijdrage direct impact heeft op de lokale biodiversiteit. Door groenlinten door het landschap en de stad te creëren, bieden we wilde bijen en insecten voedsel en een veilige voortplantingsruimte. Door het ondersteunen van onze insecten dragen we ook weer bij aan de bestuiving van ons voedsel, zoals groenten en fruit. Zonder bestuiving geen oogst. In die zin zijn waardplanten (maar ook andere voedselplanten) niet alleen van belang voor insecten, maar ook voor de mensen die ze aanplanten in hun buurt.

Verschil tussen waardplanten en voedselplanten

Een voedselplant voorziet insecten van voedsel via bloemen, bladeren en vruchten. Een waardplant gaat verder: het is cruciaal voor de ontwikkeling en het overleven van specifieke insecten. Die insecten hebben een 1-op-1 relatie met een bepaalde plant. Zo is de koninginnenpage bijvoorbeeld afhankelijk van de wilde peen, de klokjesbij van de campanula (klokjesfamilie) en de atalanta, dagpauwoog en de kleine vos van de brandnetel.

Tot slot heb je ook nectarplanten. Die leveren nectar, maar zijn niet per se noodzakelijk voor het overleven van specifieke insectensoorten. Een voorbeeld daarvan is de vlinderstruik (buddleja).

Invloed van gif

Voor alle insecten geldt dat ze gezonde, gifvrije planten nodig hebben. Planten die bespoten zijn met ‘gewasbeschermingsmiddelen’ of gif geven dat door aan de insecten die van hun producten (nectar, vruchten of blad) eten. Die insecten gaan dood of raken sterk verzwakt. Als ze worden opgegeten door vogels komt het gif vervolgens ook in hun lijf. Onze plantpakketten zijn gegarandeerd 100% gifvrij.

Doe mee en maak van jouw buurt een groen paradijs!