Palthe Takkenspel uitleg
IVN-gids Hanneke legt het jachtspel met takken uit

Kinderen enthousiast maken over natuur

Op een regenachtige ochtend in april komen 24 kinderen uit groep zeven van de Prinses Marijkeschool in Nijverdal aangefietst bij de werkschuur van Natuurmonumenten in Haarle. Ze zijn er voor de zoektocht Speuren naar Palthe, een van de vele buitenactiviteiten die vanuit Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug worden georganiseerd voor ruim 120 basisscholen.

Hennie Bouwhuis is de drijvende kracht achter de zoektocht Speuren naar Palthe. Tien jaar geleden zette hij de rondleiding rond de Palthetoren en in het aangrenzende natuurgebied De Sprengenberg op. Natuurmonumenten, de eigenaar van het natuurgebied, nam het initiatief en IVN ontwikkelde de zoektocht. Hennie – al veertig jaar lid van IVN Hellendoorn-Nijverdal – werkte daar namens IVN aan mee, samen met de historische vereniging van Haarle en Stichting Sprengenberg. Hij heeft nu een sturende rol bij de organisatie van de zoektocht.

Liefde voor de natuur

Een paar dagen voor de zoektocht gaat Hennie op school langs om de kinderen voor te bereiden. Dat is hem toevertrouwd, want hij was ooit onderwijzer en later directeur van de dorpsschool van Haarle. Ook toen deed hij al veel om zijn leerlingen liefde voor de natuur bij te brengen. “Ik ging vaak met de kinderen naar buiten”, zegt Hennie, “Niet alleen het bos in, maar ook naar de natuur rond de school, bijvoorbeeld sloten met kikkervisjes. Het ene kind pakt meer op dan het andere, maar het werkt als je ze enthousiast probeert te maken.” Daarvan kan gids Els getuigen, want zij heeft bij Hennie op school gezeten. Jong geleerd is oud gedaan.

Hennie vertelt over Sprengenberg en de Palthetoren
Hennie vertelt over Sprengenberg en de Palthetoren

Rond de Palthetoren

We starten de zoektocht met een rondleiding van Hennie rond de toren. De Palthetoren is zowel een rijksmonument als een privéwoning en niet opengesteld voor publiek. Hennie heeft goede contacten met de bewoners, die graag meewerken om hun status als rijksmonument inhoud te geven. Voor de kinderen is het een unieke kans om het prachtige uitzicht, de mooie tuin en het sfeervolle gebouw te bewonderen.

In de tuin van Sprengenberg
In de tuin van Sprengenberg

Vervolgens begeleiden de IVN-gidsen de kinderen in groepjes van zes bij de zoektocht in de natuur. De regen is inmiddels gestopt en ik loop mee met gids Hanneke. Zij is rond haar pensionering actief geworden voor IVN in Velp. Daar deed ze een gidsencursus van anderhalf jaar, waarna ze op haar beurt nieuwe gidsen ging opleiden. Ook zette ze de natuureducatie van de plaatselijke school opnieuw op, met meer aandacht voor de natuur in de directe omgeving van de school. Toen ze naar Raalte verhuisde, werd Hanneke vanzelfsprekend ook daar actief als IVN-gids. Ze vindt het enorm leuk om met kinderen bezig te zijn en ze van alles te leren over de natuur die ze tegenkomen.

De groep meet een boom op
De groep meet een boom op

Takkenspel

De kinderen doen enthousiast mee. Ze zijn echt stil als Hanneke dat vraagt, waarna zij vertelt welke vogels ze horen. Ze meten de hoogte van een boom op met behulp van een houten driehoek. Ze zoeken met behulp van een topografische kaart waar het vliegveldje van Palthe heeft gelegen. Om snelheid en concentratie bij de jacht te oefenen doen ze met behulp van takken het ‘jachtspel’. Er zijn nog meer opdrachten, maar de tijd is helaas te kort om die allemaal uit te voeren. Wat vonden ze uiteindelijk het leukst? Het antwoord is unaniem: het takkenspel!

Het jachtspel wordt door de kinderen 'takkenspel' genoemd
Het jachtspel wordt door de kinderen 'takkenspel' genoemd

Meer weten?

Zelf ook met kinderen actief worden in het Nationaal Park? Lees hier de vrijwilligersvacature.
Meer informatie over Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug vind je op de website. Bijvoorbeeld alle activiteiten die kinderen en jongeren er in hun vrije tijd kunnen doen.