IMG_20210421_155801

NK Tegelwippen in Zwolle

Van 30 maart tot 30 september 2021 wordt het NK Tegelwippen gehouden. De uitnodiging voor heel Nederland om zoveel mogelijk tegels uit je tuin te wippen én er groen voor terug te planten. Gemeentes dagen elkaar uit en de stand van zaken is online te volgen: wie gaat er aan kop in de strijd om het vergroenen van de stad? Ook binnen Overijssel wordt op meerdere plekken meegedaan aan dit NK. Daar wil Groenbezig meer over weten! Eerste stop is Zwolle, in gesprek met Adriaan Mosterman. 

Even voorstellen

Adriaan Mosterman heeft ruim 3 jaar geleden zijn kantoorbaan verruild voor werken in het groen. Als hovenier maakt hij deel uit van het collectief Stadshovenier Zwolle. Hij is lid van het Team Klimaat Actief van Climate Campus. En hij is actief betrokken bij initiatieven als Groene Loper Zwolle en 50 Tinten Groen Assendorp. Al die werkzaamheden zijn gericht op dezelfde rode draad: het vergroenen van de stad, zowel in tuinen als in de openbare ruimte. Geen wonder dus dat Adriaan een van de aanjagers van het NK Tegelwippen in Zwolle is.

Adriaan (rechts) vertelt over NK Tegelwippen in Zwolle
Adriaan (rechts) vertelt over NK Tegelwippen in Zwolle

Waarom? Daarom!

Meer groen in de vorm van bomen en planten draagt bij aan biodiversiteit en klimaatbestendigheid. Adriaan: “Door mee te doen met het NK Tegelwippen zorg je zelf vrij eenvoudig voor het vergroenen van je eigen tuin. Kijk eens met een andere blik naar je terras: welk deel is daadwerkelijk in gebruik? De delen die overbodig zijn, haal je weg. En hoe breed zijn de paadjes in je tuin? Voor een doorgang is 60 centimeter breed genoeg, wil je er ook met een afvalcontainer langs kunnen, dan kan je 80 centimeter aanhouden. Ook daar kan dus meestal wel een rand vanaf. Van al het groen dat je terug plant, heb je zelf het grootste voordeel. Want een groenere tuin betekent ook een koelere tuin tijdens warme dagen.”

Doe ook mee & geef groen de ruimte

Meedoen is heel eenvoudig: ga gewoon aan de slag. In je eigen tuin, maar bundel vooral ook je krachten! Samen met andere bewoners uit je eigen buurt bereik je meer, zowel qua aantal gewipte tegels als in het gezamenlijk oppakken van tegels afvoeren en geschikte grond aanvoeren. En wat je vooral niet moet vergeten natuurlijk is om de gewipte tegels te registreren via de website van het NK Tegelwippen, inclusief een foto van ‘voor’ en ‘na’. Doe je dat voor de gemeente Zwolle? Dan wordt jouw inzet misschien wel extra beloond. Adriaan: “We hopen natuurlijk op een mooie eindstand voor Zwolle, dus hoe meer straten meedoen, hoe beter. In mei maken we een Zwolse tussenstand en kijken we naar wie al heel goed bezig is en wie wat extra hulp goed kan gebruiken. Die straten geven we graag wat extra ondersteuning in de vorm van specifieke tips en praktische hulp, bijvoorbeeld bij het afvoeren van stenen of zand.”

Registreer hier de tegels die je hebt gewipt >

Inspiratie: geveltuintjes, zoals hier aangelegd in 2018 in Assendorp
Inspiratie: geveltuintjes, zoals hier aangelegd in 2018 in Assendorp

Inspiratie & tips

Wil je graag beginnen, maar weet je niet goed hoe je het aan kan pakken? Op de website van NK Tegelwippen vind je volop inspiratie. Ook via Climate Campus is er een vraagbaak beschikbaar voor onder andere al je vragen over het NK Tegelwippen.

En tot slot deelt Adriaan graag 3 van zijn toptips met je:

1. Denk alvast na over de planten die je neer wilt zetten op de plek waar de tegels verdwijnen
Kies bij voorkeur voor planten die daadwerkelijk bijdragen aan biodiversiteit en kies een lokale verantwoorde leverancier. Meer info over o.a. inheemse soorten en duurzame keuzes vind je op de websites van tuinbranche en cruydthoeck.

2. Als je de tegels eruit hebt gehaald, is het slim om ook de grond te wisselen
Op die manier kunnen de nieuwe planten beter groeien. Een goede grondsoort is bijvoorbeeld Heicom B+: tuinaarde die makkelijk in gebruik en onkruidarm is. Het is bovendien 100% lokale grond, met een kleine foot print dus.

3. Goedkoper tegels en grond afvoeren
Voor het afvoeren van de tegels en oude grond kan je naar het milieubrengstation Rova in Zwolle, maar ook naar overbuurman Recycling Maatschappij Zwolle. In veel gevallen net iets goedkoper. En als je dat als buurt gezamenlijk oppakt, is het zo gepiept!

Doe ook met het NK Tegelwippen en vergroen zo je tuin en buurt!
Doe ook met het NK Tegelwippen en vergroen zo je tuin en buurt!