Veermans Hof IJsselflora
Enthousiaste IVN vrijwilligers in de heemtuin IJsselflora

Enthousiaste IVN vrijwilligers in de heemtuin IJsselflora

“Hebben jullie dat gezien? De rode bremraap bloeit! Dat is de derde keer dat dit hier gebeurt.” 

Dit is de enthousiaste begroeting van Annet van der Veen coördinator van de IVN werkgroep  Veermans Hof als ze de heemtuin binnenkomt. Enkele vrijwilligers zijn dan al aanwezig en Annet komt, voordat ze naar haar werk moet, even langs om me wegwijs te maken.  

We zijn in de Veermans Hof een heemtuin met IJsselflora in Wijhe. In een zo natuurlijk mogelijke omgeving zijn wilde planten uit de IJsselstreek bijeengebracht.

Coördinator Annet van der Veen in de heemtuin
Coördinator Annet van der Veen in de heemtuin

Jan Veerman oprichter van de heemtuin IJsselflora in Wijhe

Jan Veerman zette in 1971 de heemtuin IJsselflora, later omgedoopt in Veermans Hof IJsselflora, op. Hij verzamelde op een stukje grond van de gemeente en het zorgcentrum Weijtendaal zo’n driehonderd verschillende soorten wilde planten. De heemtuin ligt tegen het zorgcentrum Weijtendaal aan en biedt zo ook de bewoners van het zorgcentrum een mooie aanblik.

20 IVN vrijwilligers houden deze erfenis van Jan met enthousiasme in leven.

Stroomdalplanten

De planten die je in de Veermans Hof kunt aantreffen zijn zogenaamde stroomdalflora. De zaden komen met de grote rivieren meedrijven en komen in de hoger gelegen oeverwallen in de uiterwaarden en de bandijken tot bloei. Het mooie is dat er veel soorten meekomen die je ook kunt aantreffen in bloemrijke graslanden in de Alpen. Zo lijkt de dijkhelling in de heemtuin in juni/juli wel een fraai Alpenweitje. Mooi gevarieerd van kleur en vorm.

Stroomdalplant
Stroomdalplant

Dijkhelling, rivierduin, steenruigte, stinzenhoek

Zo maar wat namen van onderdelen van de heemtuin. Natuurlijk nagebootst want de IJssel ligt een stuk verderop maar de stroomdalplanten die er bloeien voelen zich er wel thuis. Elk onderdeel heeft in de tuin zo z’n eigen planten. Bij elk perk staat trouwens een bordje met een QR-code. Door de QR-code te scannen met je telefoon krijg je dan uitleg over het perk. Op die wijze kun je de heemtuin ook zonder begeleiding bezoeken.

Een kleurrijk geheel
Een kleurrijk geheel

Rode bremraap

Even terugkomen op de Rode bremraap. Het enthousiasme waarmee Annet over deze plant sprak was zo groot dat enige research wel op z’n plek is. De plant staat op de Nederlandse rode lijst van planten en komt in Nederland zeldzaam voor zegt de Floron verspreidingsatlas. Waarneming.nl zegt dat in Overijssel de plant alleen waargenomen is in Deventer en Diepenveen. In Wijhe dus ook!

Rode bremraap
Rode bremraap

Akkers

In een kleistrook langs de IJssel lagen veel akkers met o.a. tarwe, haver, gerst etc. Op zandgronden waren dat rogge en boekweit. Onderdeel van de heemtuin zijn dan ook kleine akkertjes met daarop diverse gewassen.

Via de QR code die op een bordje staat bij de akker is de tekst over de akker te downloaden op je mobiele telefoon. De ontwikkeling in de tijd van de akkergronden is interessant om te lezen.

Akkers
Akkers

Het Vrome hoekje en de dierentuin

Het is niet allemaal IJsselflora in de heemtuin. Er zijn ook grappige hoekjes in de tuin waar planten met een bepaalde naam verzameld zijn. Jan Veerman, de oprichter van de tuin had bijvoorbeeld planten verzameld met Bijbelse namen in het Vrome hoekje met namen als Maagdenpalm, Judaspenning, Hemelsleutel, Roomse Kervel etc.

En wat te denken van de dierentuin met planten als Geitenbaard, Adderwortel en Muizenoortje.

Het Vrome hoekje
Het Vrome hoekje

Rondleidingen

IVN verzorgt in het seizoen diverse rondleidingen. Kijk daarvoor op de site van IVN Olst Wijhe. Daarnaast kunnen bezoekers het hele jaar door de tuin op eigen gelegenheid bezoeken. Via de QR-codes bij de diverse onderdelen krijgt u dan informatie over het betreffende deel van de heemtuin. In de winter wordt er echter geen onderhoud gepleegd door de vrijwilligers.

Rondleiding
Rondleiding

De schoonheid van de tuin uitgebeeld

Beelden zeggen meer dan woorden. Groenbezig.nl besluit dit artikel dan ook met een fotoserie die de schoonheid van de tuin weergeeft.

  • Doorkijkje in het bosdeel met een fraaie bosrank
  • Bewoners van het zorgcentrum kunnen meegenieten
  • Leuke paadjes
  • IVN vrijwilligers aan het werk
  • Hoogteverschillen in ‘het IJssellandschap’ worden overbrugd.
  • De knotwilg ontbreekt niet