Terug naar overzicht

Tel mee: wilde eend in aantal achteruit

in heel Overijssel
Monitoring/onderzoek, Natuurbeleving

Hoe kan het dat een van onze bekendste watervogels, de wilde eend, al jarenlang in aantallen achteruit gaat? Help mee met het beantwoorden van deze vraag door kuikens te tellen. Het is een vertrouwd voorjaarsverschijnsel: een vrouwtjeseend met een rij donzige kuikentjes achter haar aan. De Wilde Eend is zo gewoon, dat we nauwelijks in de gaten hadden dat het er de laatste decennia langzaam steeds minder werden. Sinds 1990 is al ongeveer 30 procent van onze broedpopulatie verdwenen. Waar dat door komt is niet goed bekend. Die donzige kuikentjes zouden wel eens het antwoord kunnen geven. Er is namelijk weinig bekend over de overleving van kuikens. Overleven er wel genoeg om de populatie in stand te kunnen houden?

Tel mee

Om er achter te komen of de kuikenoverleving inderdaad beperkend is voor de populatie van de Wilde Eend, hebben we informatie nodig over zoveel mogelijk eendenfamilies. Iedereen kan daarvoor vrouwtjeseenden met kuikens volgen en doorgeven via de speciale KuikenTeller app. Je kunt ook kuikenwaarnemingen van Krakeend en Soepeend doorgeven.

Hoe werkt de kuiken-app?

  1. Ga op je telefoon naar kuikenteller.org en download de app
  2. Sluit je browser en open de KuikenTeller app
  3. Voer eenmalig je contactgegevens in, accepteer de algemene voorwaarden en geef de app toestemming om je locatie te gebruiken
  4. Klik op het plus-symbool om een nieuwe kuikenwaarneming in te voeren, volg de zeven stappen en sla je waarneming op
  5. Stuur je waarnemingen naar de database via het upload-symbool

Tip: had je de KuikenTeller app al op je telefoon staan? Verwijder deze dan eerst. Geen telefoon bij de hand? Geen probleem. Je kunt ook op de computer waarnemingen doorgeven op kuikenteller.org.