lo09847
Terug naar overzicht

Vliegende Brigade zoekt nieuwe klussen!

1 September 2020
in heel Overijssel
Landschapsbeheer, Bomen planten, Soortbescherming

Vliegende brigade beschermt soorten

Vrijwilligers van de Vliegende Brigade werken jaarlijks vanaf september tot aan het broedseizoen in maart op verschillende plekken in de Overijsselse natuur. Op twee woensdagochtenden per maand zetten ze zich in voor

soortenbescherming. Dit doen ze onder begeleiding van ecologen bij Landschap Overijssel. De werkzaamheden zijn divers maar vooral specialistisch; van het bekalken en zaaien van bijzondere planten tot en met het onderhoud van houtwallen. Vaak zijn het klussen die niet geschikt zijn voor grote machines, maar die zich lenen voor hand- en/of precisiewerkzaamheden waar terreinbeheerders zelf niet aan toe komen.

Voorbeeldklus: leefgebied boomkikker

Een voorbeeld van zo’n klus voor soortenbescherming is de verbetering van het leefgebied voor de boomkikker. In het kleinschalige Twentse landschap, met drinkpoelen en grasland voor het vee, afgewisseld met ruigtes en houtwallen, voelt de boomkikker zich van origine thuis. “Dat deze kikker het toch ook in Twente al jaren moeilijk heeft, zegt iets over de staat van ons landschap,“ stelt Michiel Poolman, ecoloog bij Landschap Overijssel. Onder andere bij Aamsveen zijn daarom poelen aangelegd en leefgebieden met elkaar verbonden.

Vliegende Brigade voor mannen en voor vrouwen (Nico Kloek)
Vliegende Brigade voor mannen en voor vrouwen (Nico Kloek)

Handwerk

Om ook op het land een aantrekkelijke plek voor de boomkikker te creëren, kwamen de vrijwilligers van de Vliegende Brigade begin dit jaar in actie. “Ze hebben takkenhopen gemaakt waarin bramenstruiken zijn geplant. Hierdoor ontstaan bloemrijke, stekelige ruigtes waar grazers niet bij kunnen en waar de boomkikker dus rustig kan zonnen en insecten kan vangen,” aldus Michiel Poolman. “Zo’n klus leent zich het beste voor handwerk en je moet er een beetje gevoel voor hebben; dus bij uitstek een klus voor de Vliegende Brigade!”

Bescherming melkviooltje

Een andere voorbeeldklus van de Vliegende Brigade betreft het melkviooltje; een plantensoort die sterk is afgenomen en op de rode lijst van bedreigde soorten staat. Door de bijzondere combinatie van natte en schrale grond, komt dit viooltje nog wel voor op ons natuurterrein Boetelerveld. Om de verspreiding te stimuleren, ging de Brigade hier aan de slag met het verwijderen van berkenopslag en plagwerkzaamheden; de voedselrijke bodemlaag is verwijderd om zo plekken te creëren waar het melkviooltje kan kiemen. Ook weer een specialistische handwerkklus waar de Vliegende Brigade zich graag voor inzet.

Wij hakken graag met dat bijlte!
Wij hakken graag met dat bijlte!

Kansen?

Vanaf september heeft de Vliegende Brigade weer ruimte voor nieuwe klussen. Zie jij ergens kansen voor een bedreigde dier- of plantensoort? Bijvoorbeeld op een natuurterrein of erf? Neem dan contact met ons op. Dan kijken wij of de klus geschikt is.