Bezoekers tijdens de Levende Tuinenroute in 2022 - Foto Martine Sprangers
Bezoekers tijdens de Levende Tuinenroute in 2022 - Foto Martine Sprangers
Terug naar overzicht

Levende Tuinenroute: doe gratis inspiratie op voor het vergroenen van je tuin

24 June 2023
Steenwijkerland
Bomen planten, Biodiversiteit, Natuureducatie, Natuurbeleving, Natuurkennis, Voedselbos, Duurzaamheid

Allerlei bloemen, planten en struiken. Volop vogels, vlinders en insecten. Een plek waar je geniet en ontspant. Die bijdraagt aan de biodiversiteit. Dat is een levende tuin. Hoe mooi zou het zijn als we meer van dit soort tuinen in Steenwijkerland en omgeving krijgen. Om inspiratie op te doen en om te zien wat er allemaal mogelijk is, organiseert Stichting Duurzaam Steenwijkerland op zaterdag 24 juni de Levende Tuinenroute.

Levende tuin

Een levende tuin is een tuin met diverse bloemen, planten en struiken. Waar vlinders, vogels en insecten graag komen. Ze vinden er eten, drinken, nestgelegenheid, een schuilplaats en een plek om te zonnen. Een levende tuin is een lust voor het oog en draagt bij aan de biodiversiteit. Groot hoeft het niet te zijn. Een klein tuintje bij een rijtjeshuis of een bloemrijk balkon kan net zo goed werken als een grote aangelegde tuin.

Hier begin je

Misschien weet je niet waar je moet beginnen of hoe je dit het beste kunt aanpakken? Daarom organiseert Stichting Duurzaam Steenwijkerland voor de derde keer op de rij de Levende Tuinenroute. Zodat je inspiratie opdoet en praktische kennis en tips krijgt van tuineigenaren die al een eind op weg zijn.

15 tuinen langs de route

In Steenwijkerland vind je 15 tuinen die je mag bezichtigen. De route is gratis en duurt van 10.00 tot 16.00 uur. Op https://www.duurzaamsteenwijkerland.nl/levende-tuinenroute vind je een handig kaartje, zie je welke tuinen zijn opengesteld en kun je jouw eigen route samenstellen. De tuineigenaren verwelkomen je graag en vertellen je alles over hun levende tuin en aanpak.

Natuurlijke tuin

Joke Vlagsma uit Steenwijk is één van de deelnemende tuineigenaren: ‘De inspiratie voor een natuurlijke tuin heb ik van de vakanties. Die staan altijd in het teken van buiten zijn en de natuur. Vroeger gingen we regelmatig naar Zwitserland. Als je daar een bergweide ziet, staat alles door elkaar. Er is zoveel moois en alles heeft z’n eigen plekje. Dat is wat ik graag wil terugzien in mijn tuin.’

Meer groen in Steenwijkerland

Het initiatief voor de Levende Tuinenroute komt voort uit het gemiddelde percentage groen in een Steenwijker tuin. In 2019 was dit rond de 30% in Steenwijkerland. Dat percentage kan natuurlijk veel hoger. Via deze route vol mooie voorbeelden zie je hoe je jouw tuin kunt vergroenen en verduurzamen.

Groene vingers

Wil jij inwoners van Steenwijkerland helpen met het vergroenen van hun tuin? Zet je in als tuincoach. Of sluit aan bij het tuinteam en steek je handen uit de mouwen voor bijvoorbeeld sociaal tuinieren. Stuur een mail naar info@dzst.nl of kom langs bij het Infopunt Duurzaam Doen aan de Kerkstraat 4 in Steenwijk voor meer informatie.