Pinksterbloem 1
Terug naar overzicht

Actie Planten van Waarde GLLO 2024

28 September 2024
Losser en Oldenzaal
Bewonersinitiatief, Biodiversiteit

Planten als kraamkamer

Het gaat niet goed met de vlinders en bijen. Dit roept de vraag op hoe we insecten kunnen helpen. Waardplanten zijn alles in één: voedsel, schuilplek en kraamkamer! Dat maakt ze van onschatbare waarde voor insecten. Daarom helpt de Groene Loper Losser Oldenzaal en Natuur voor Elkaar bewoners met het planten van waardplanten. Onder de noemer Planten van Waarde enthousiasmeren we bewoners voor het aanplanten van méér waardplanten.

Planten van waarde voor bewonersinitiatieven

Initiatieven waar meerdere inwoners van Oldenzaal of Losser aan deelnemen kunnen waardplantpakketten met fikse korting krijgen. Deze planten moeten op openbaar toegankelijke plekken geplant worden, of ze moeten zichtbaar zijn vanaf de openbare weg zodat behalve bijen, vlinders en andere insecten ook de buurtbewoners ervan kunnen genieten.

Waardplantenpakket

In je pakket vind je 9 (3x3) vaste tuinplanten(gekweekt zonder gif) én 50 biologische bloembollen. Het pakket heeft een winkelwaarde van €36,-. Wij vragen aan initiatieven een bijdrage van €5,- per waardplantenpakket.

Doe je mee?

De Waard-Plantdag is op zaterdag 12 oktober. Bestel je waardplantenpakket vóór 30 september (maar op=op). Maximaal 2 pakketten per bewonersinitiatief (bestaand uit minimaal 3 buren/straatbewoners).

Met 1 pakket kunnen 3 buren ieder een perkje maken van 4 a 5 stoeptegels.

Met 2 pakketten maak je 3 perkjes van ca 9 a 10 stoeptegels.

Waardplanten zijn als een Waard in een herberg: ze verzorgen als goed gastheer een hapje en drankje en onderkomen voor hun gasten, waaronder de bijen en vlinders.

Waarde voor mens en dier

Met waardplanten vergroen je niet alleen je straat of buurt, maar draag je ook bij aan de bescherming van belangrijke insectensoorten. Waardplanten zijn essentieel voor specifieke insecten, waardoor jouw bijdrage direct impact heeft op de lokale biodiversiteit. Door groenlinten door het landschap en de stad te creëren, bieden we wilde bijen en insecten voedsel en een veilige voortplantingsruimte. Door het ondersteunen van onze insecten dragen we ook weer bij aan de bestuiving van ons voedsel, zoals groenten en fruit. Zonder bestuiving geen oogst. In die zin zijn waardplanten (maar ook andere voedselplanten) niet alleen van belang voor insecten, maar ook voor de mensen die ze aanplanten in hun buurt.

Verschil tussen waardplanten en voedselplanten

Een voedselplant voorziet insecten van voedsel via bloemen, bladeren en vruchten. Een waardplant gaat verder: het is cruciaal voor de ontwikkeling en het overleven van specifieke insecten. Die insecten hebben een 1-op-1 relatie met een bepaalde plant. Zo is de koninginnenpage bijvoorbeeld afhankelijk van de wilde peen, de klokjesbij van de campanula (klokjesfamilie) en de atalanta, dagpauwoog en de kleine vos van de brandnetel.

Tot slot heb je ook nectarplanten. Die leveren nectar, maar zijn niet per se noodzakelijk voor het overleven van specifieke insectensoorten. Een voorbeeld daarvan is de vlinderstruik (buddleja).

Invloed van gif

Voor alle insecten geldt dat ze gezonde planten nodig hebben. Planten die bespoten zijn met ‘gewasbeschermingsmiddelen’ of gif geven dat door aan de insecten die van hun producten (nectar, vruchten of blad) eten. Die insecten gaan dood of raken sterk verzwakt. Als ze worden opgegeten door vogels komt het gif vervolgens ook in hun lijf. Onze plantpakketten zijn gegarandeerd 100% gifvrij.

Doe mee en maak van jouw buurt een groen paradijs!