Terug naar overzicht

Aan de slag voor bijen tijdens NLDoet!

9 maart 2018
Overijssel
Organiseren, Betrekken van jongeren, Netwerken en samenwerken

Op 9 en 10 maart 2018 is het zover: dan start NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland! Dit jaar gaat de Bijenbeweging Overijssel aan de slag voor de bij en we hopen dat jij met jouw buurt aanhaakt. Richt jouw buurt ook bijvriendelijk in, bijvoorbeeld door een insectenhotel te bouwen of met bijvriendelijk plant- en zaaigoed.

Via deze link kun je je aanmelden voor een bijenklus. De Bijenbeweging Overijssel meldt jouw klus aan bij NLDoet en zorgt dat je een budget ontvangt om de klus uit te voeren. Wil je een insectenhotel gaan bouwen (bijenklus 2) of een buurtboomgaard bijvriendelijk inrichten (bijenklus 3)? Dan maak je bovendien kans op een persoonlijk advies en een prachtig bijenwerkpakket. Je kunt je klus tot 15 januari aanmelden.

Het gaat niet goed met de bij

Ongeveer de helft van de Nederlandse bijensoorten is achteruitgegaan. Hiervan is een deel zelfs helemaal uit Nederland verdwenen. Hommels hebben het nog zwaarder dan andere bijen: veel Nederlanse hommelsoorten zijn nu zeldzaam en een deel is zelfs geheel uit Nederland verdwenen.Meer weten over de situatie en de kansen in Overijssel? Lees dan het onderzoekrapport De bijen en dagvlinder van Overijssel: trends, karakteristieke soorten en belangrijke gebieden, John Smit, EIS Kenniscentrum voor Insecten (2017).

Resultaten en conclusies van het onderzoek naar bijeninitiatieven in Overijssel