Dankbaar vrijwilligerswerk in groene zorg

Zorgend Landschap is een samenwerking tussen Landschap Overijssel en CarintReggeland waarbij mensen met beginnende dementie gaan werken in de natuur. Doel is deze mensen zo gezond mogelijk te houden door actief te zijn in de natuur. Naast professionele begeleiding van CarintReggeland helpen vrijwilligers van Landschap Overijssel mee om deze mensen te begeleiden. Op dit moment vraagt Landschap Overijssel nieuwe vrijwilligers hiervoor. Als fotograaf ben ik al drie keer mee geweest de afgelopen jaren om foto's te maken van dit mooie project. Ik heb daar de zeer positieve sfeer geproefd, reden om hier een sfeerrapportage te maken als ondersteuning van de oproep om vrijwilligers voor dit mooie werk.

Je voelt de blijdschap en je ziet dat kleine stukje geluk

Nico Kloek

In 2017 ben ik voor het eerst met de groep meegeweest het veld in bij Hof Espelo in Enschede. Men was net begonnen met dit project. In 2020 werd ik opnieuw gevraagd omdat men voor een folder nieuwe foto's wilde hebben. Dit keer weer in Enschede maar nu ook in Almelo bij Erve Peeze. De tweede locatie voor dit project.

Ik schreef het al in de titel: "je voelt de blijdschap en je ziet dat kleine stukje geluk"

Alle drie de keren was dat de ervaring. Ieder mens heeft waardering nodig en op deze wijze krijgen deze mensen dat en dat maakt ze blij. Het is werk dat moet gebeuren, dat geeft een gevoel van nuttig en zinvol bezig te zijn ! En het is natuurlijk heerlijk om met een groep in de natuur te werken. Via dit artikel en wat foto's wil ik die blijdschap naar voren laten komen.

boomstronk
In je element in de natuur

Professionele begeleiding

De professionele begeleiding wordt geleverd door CarintReggeland. Ik vroeg Tamara die dit project al vanaf het begin draagt naar haar ervaringen ook in de samenwerking met de vrijwilligers van het Landschap. Ik zeg niet voor niets "draagt" want zo ervaarde ik Tamara. Met haar positieve en blije insteek weet ze iedereen voor zich te winnen. Op mijn verzoek schrijft ze een stukje over haar ervaringen.

3 kernwoorden uit haar verhaal: zinvol, samen en lachen.

Zinvol: het is geen bezigheidstherapie maar nuttig werk. Jonge aanplant weghalen zoals dennetjes en daarmee de openheid van een stuk landschap waarborgen. Dit is dan o.a. goed voor de vele vlinders die daar hun leefgebied hebben.Echt werk!

Samen: Samen de klus klaren is zo belangrijk. Je ziet mensen langzaam uit een sociaal isolement komen. De deelnemers worden daardoor weer actiever en nemen zelf weer meer het initiatief. En samen staat ook voor gezelligheid, met elkaar praten als je midden in het veld op stoeltjes of bij de keet zit koffie te drinken.

Lachen b.v. als een deelnemer midden onder het werk opeens de kreet "koffie"over het veld laat schallen. En tijdens de koffie wordt menig grap gemaakt. Leuk is ook de verwondering van één van de deelnemers die elke keer weer verzucht dat alles zo mooi is.

Tamara: "maar als ik mijn twee hondjes meeneem is de dag helemaal goed".

zorg goed
Samen werken in de natuur
vrijwilliger zorgend landschap

Doe het, wordt vrijwilliger groen voor dit project. Ervaar de blijdschap en voel het geluk

Het werken met deze mensen geeft het groene vrijwilligerswerk een extra dimensie. De deelnemers vinden het prachtig als de begeleiders van het Landschap uitleg geven over alles wat de natuur biedt. Maar ze zijn ook in voor een grap en een grol of een fijn gesprek.

In de drie keer dat ik er was viel me ook de soepele samenwerking tussen de beroepskrachten van CarintReggeland en de vrijwilligers van Landschap Overijssel.

Landschap Overijssel slaagt er vast in om voldoende mensen te vinden voor deze vrijwilligersbaan. Dit is zo leuk! Enne... natuurlijk word je goed ingewerkt!

Onder deze tekst zie je nog een kleine serie foto's die de sfeer een beetje weergeven. Door op de rondjes te tikken kom je bij de volgende foto

 • start
  Klaar om te beginnen
 • Lol
 • werken
  Werken
 • In het bos
 • Koffie
 • Pauze
 • buiten
  Buiten zijn
 • Goed gereedschap
 • Welkom in uw achtertuin