Jikke voor haar maatschappelijke stage aan de slag op het Kolkersveld

Jikke Heeringa van het Bonhoeffer college zit in drie HAVO en doet haar maatschappelijke stage bij EnHOe. Jikke: "Ik speel veel tennis en gitaar, maar daarnaast hou ik ook van de natuur. Zo woon ik dicht bij een bos waar ik ook veel wandel met de hond. En nu ik deze maatschappelijke stage doe op het Kolkersveld, zie ik nog meer van de bijzondere natuur. hieronder vertel ik mijn ervaringen".

Ik vond het (zoals gewoonlijk) weer een leuke dag in de natuur op het Kolkersveld. Wel was dit een van de mindere dagen, omdat ik zelf het zagen gewoon wat leuker vind dan het steken met spades. Dat is zo omdat dit meer moeite en tijd kost per boom of struik. Het was daarnaast ook een prachtige locatie tussen twee klootschietbanen. Tussen die banen ligt namelijk heide en daar groeit onder andere ook Bospest. Die Bospest zorgt ervoor dat de rest van de planten (onder andere heideplantjes) minder ruimte kregen. daarom moetsten we ze met wortel en al uit de grond spitten.

In en voor de natuur
Het leukste aan deze stage is dat je altijd in de natuur bezig bent, maar je bent ook vóór de natuur bezig. Je zorgt ervoor dat verschillende dieren weer een betere leefomgeving hebben en dus weer beter kunnen leven. Wat leuk is voor mij, is dat een groot deel van mijn vrienden er ook bij zijn, zij hebben dezelfde stage gekozen en dat maakt het weer extra leuk. Op de foto v.l.n.r.: Youri, Guillermo, Evert-Jan, Jikke, Morris en Felix.

Wat hebben we nou precies gedaan?
Wij hebben op het Kolkersveld de Bospest (ook wel de Amerikaanse Vogelkers genoemd) weggespit, zodat de andere planten meer ruimte krijgen. Dit deden we in tweetallen, eentje was het boompje op spanning aan het zetten (eraan trekken) en de ander was de wortels aan het spitten met spades. Ook kregen we de uitdaging om een grote variant om te gaan spitten met alle mas’ers en dat duurde wel even.

v.l.n.r.: Youri, Guillermo, Evert-Jan, Jikke, Morris en Felix
Harde werkers..
Dankbaar werk