Hillie en de Gewone grootoorvleermuis

Hillie Waning is actief voor SNNO (Stichting Natuurbehoud Noordoost Overijssel), de Zoogdiervereniging en Vleermuiswerkgroep. Ze wordt veel benaderd om vleermuizen en andere zoogdieren te redden. Soms loopt alles op rolletjes, maar af en toe zit alles tegen. Hieronder vertelt Hillie het verhaal over een Gewone grootoorvleermuis in nood.

Veel mensen kennen mij van de Stichting Natuurbehoud Noordoost Overijssel. Maar weinigen weten dat ik ook regiocoördinator ben van de Vleermuiswerkgroep Nederland en de Zoogdiervereniging. Landelijk is dit geregeld via de site van www.vleermuis.net. Dus als mensen in Overijssel vragen hebben, advies willen of hulp nodig hebben omtrent zoogdieren, kom ik in actie. Regelmatig wordt ik gevraagd te helpen als vleermuizen op plekken belanden waar ze eigenlijk niet thuishoren, bijvoorbeeld in de slaapkamer.

Zo ging ik begin januari naar Vroomshoop voor een verdwaalde vleermuis in de badkamer. We konden geen beroep doen op de dierenambulance, omdat die alleen in actie komen als het dier ziek is en gevangen is. Alles in de badkamer moest eraan geloven. Handdoeken uitvouwen want veronderstel eens dat íe daarin zat. Manden nagekeken. maar nee, niks te vinden. Waarschijnlijk heeft het beestje de luchtafvoer gevonden om te ontsnappen. De vrouw des huizes was heel erg opgelucht, want ze stond te trillen op haar benen zo bang. "Vallen ze je ook aan, komen ze op je aan vliegen?" Nee dat lijkt misschien zo, omdat ze met hun echolocatie een opening zoeken om te vluchten.

Niet veel dagen later belde een man uit Slagharen voor een vleermuis die hij gevonden had. Het bleek om gewonde Gewone grootoorvleermuis te gaan. Ik heb het beestje, dat meer dood dan levend leek, in een handdoek gewikkeld en mee naar huis genomen om lekker op te warmen en tot rust te komen. Het begon al aardig te bewegen onder de handdoek, maar toen ik hem beter bekeek bleek dat de vleermuis nog maar één vleugel had. Dat betekent nog maar een mogelijkheid: euthanasie. Maar dat bleek moeilijker te regelen dan gedacht. Dierenbescherming, dierenambulance, gemeente ..... ik werd van het kastje naar de muur gestuurd. Zo was ik dik 2 uur aan het bellen om het beestje te helpen. Ik kreeg er bijna een punthoofd van. Na wat navraag kon ik de vleermuis naar de dierenarts brengen. Alleen de dierenartspraktijk in mijn dorp mag de vleermuis niet laten inslapen, daarvoor moest ik naar de Vechtdalkliniek in Hardenberg. Dus daarnaar toegebeld en de situatie uitgelegd. En eindelijk, ik kon de vleermuis brengen en hem laten inslapen.