Buurttuin bij De Fermerie Deventer

Groene initiatiefnemers en vrijwilligers zijn onmisbaar voor ons landschap. Wie zijn ze en wat drijft hen? Hier lees je het verhaal van Francis Scheltinga. Zij nam het initiatief om een betegelde steeg bij buurthuis De Fermerie in Deventer op te knappen tot buurttuin.

Groene initiatiefnemers en vrijwilligers zijn onmisbaar voor ons landschap. Wie zijn ze en wat drijft hen? Hier lees je het verhaal van Francis Scheltinga. Zij nam het initiatief om een betegelde steeg bij buurthuis De Fermerie in Deventer op te knappen tot buurttuin.

Een vrolijk geschilderd bordje aan de muur, wijst ons de weg naar de enigszins verscholen tuin. Achter het monumentale pand van De Fermerie in het Noordenbergkwartier, de oudste wijk van de binnenstad van Deventer, vind je een kleine, groene oase. De Fermerie is in 1638 opgericht als het eerste Deventer ziekenhuis. In 1980 werd het gerenoveerd tot buurthuis met daarin een bar, lunchgelegenheid en met enige regelmaat theater- en muziekvoorstellingen. Aan de betegelde steeg achter het buurthuis - gemeentegrond - was al een tijdlang niets gedaan. De plek was overwoekerd met onkruid en in de loop der tijd hoopte het afval zich op. Maar inmiddels zijn er vier mooie plantvakken met kruiden, sierplanten, schaduwplanten en varens.

Met zichtbaar plezier vertelt Francis over het werk in de tuin: “In het begin hebben we vooral opgeruimd. Kruiwagens vol afval zijn afgevoerd en bergen onkruid hebben we eruit geschoffeld." Het onderhoud doen ze elke dinsdagochtend met vijf man / vrouw. “We pauzeren op het stoepje bij De Fermerie. Daar krijgen we een kopje koffie, als dank voor het werk. Voor het buurthuis is het ook fijn dat de binnentuin er goed bij ligt.” Geen plant is gekocht; alles is gekregen. "Van stekjes tot volwassen planten - buurtbewoners komen ze aandragen. En het bankje hebben we gemaakt van de tegels die zijn verwijderd om bloemen te planten”, aldus Francis.

De tuin zorgt voor leuk contact tussen buurtbewoners onderling. “Je krijgt een gemeenschappelijke belangstelling en dat geeft vaak aanleiding voor een praatje. Zo leer je elkaar op een andere manier kennen”, zegt Francis. Eén van is plantenvakken is een kruidentuin waar de buurt van gebruik mag maken. Ook moedigt Francis haar buren aan om af en toe uit de bloementuin te plukken: “In het begin durfden de mensen dat niet, maar langzamerhand wordt de schroom minder”.

In heel Overijssel maken betrokken bewoners de buurt groener, gezonder en prettiger. Groene Loper Overijssel stimuleert, verbindt en versterkt deze buurtinitiatieven, om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij natuur, landschap en biodiversiteit. Het idee daarachter is dat mensen die een actieve rol hebben bij het ‘groen’ in hun directe omgeving, zorgzamer omgaan met natuur en landschap.