Terug naar overzicht

Workshop Voedselbossen Theorie, ontwerp & aanleg

1 april 2019
Normandië, Frankrijk
Betrekken van jongeren, Natuureducatie, Natuurkennis

Van 1 t/m 5 april a.s. organiseren wij een workshop. Op de schitterende locatie van La Maison des Druides in Normandië gaan we een week lang ons onderdompelen in de wereld van voedselbossen. Je leert in deze week de basis van het aanleggen van een voedselbos en hoe je in korte tijd vruchten uit een eigen gevarieerde en onderhoudsarme eetbare tuin kunt plukken. Een voedselbos is een vorm van permacultuur, gebaseerd op de complexiteit van een natuurlijk bos maar dan met eetbare planten & bomen. Het kan een verlengde van je moestuin vormen en tegelijkertijd positief bijdragen aan biodiversiteit in jouw omgeving. Voedselbossen kunnen oneindig groot aangeplant worden en ook in je (kleine) voor- en achtertuin passen.

Een basisontwerp van je eigen voedselbos

Tijdens de workshop krijg je uitgebreide informatie en handige tools voor het maken van een basisontwerp van je eigen voedselbos.

 • Je leert over hoe je een voedselbos ontwerpt, waar je op moet letten, hoe je het aanplant en onderhoud.
 • We doen waarnemingsoefeningen, van het terrein, de vegetatie, zowel praktisch als energetisch, van bodem-tests tot landschaps-waarneming.
 • We gebruiken diverse spelvormen om het geleerde toe te passen.
 • Je leert over bijzondere bomen en planten met hun eetbare delen: vruchten, bladeren, wortelgewassen e.d. die kunnen groeien in jouw (kleine of grote) tuin.
 • Leer van alles over paddenstoelenteelt.

Bij de workshop breng je opgedane kennis meteen in de praktijk bij de aanplant van het voedselbos van de La Maison des Druides. Tijdens de workshop worden allerlei werkvormen aangeboden, van theorie middels powerpoint tot spelvormen, waarnemingsoefeningen en onderlinge uitwisseling, ontwerp- en tekentechnieken, praktische meetmethoden van bodem en water en tenslotte het aanplanten zelf.
In principe zijn de ochtenden voor theorie en de middagen voor praktische ervaringen. Uiteraard houden we rekening met het weer en voor zover mogelijk met de behoeften van de deelnemers.

Docenten
De begeleiding van de workshop gebeurt door permacultuurontwerpers en -docenten:

 • Bouwie Greenman (oerboer bij Het Levende Dorp)
 • Monique Wijn (de godin, eetbaar landschap: www.degodin.nl)
 • Beiden hebben ruime ervaring met aanleg, ontwerp en onderhoud van voedselbossen, zijn geaccrediteerd voor de voedselbos-opleiding van Stichting Voedselbosbouw Nederland, plus hebben ruime ervaring met workshops in binnen- en buitenland (Nederland, Frankrijk, Hongarije).


Extra aanbod La Maison des Druides (kosteloos):
La Maison des Druides is een prachtig licht glooiend terrein van circa 1 hectare met een traditionele ‘long-boerderij’. Daarin bevinden zich het woongedeelte van Sylvie en Peter, de gastvrije eigenaren en 2 gites voor de gasten. Het hele terrein ligt in een prachtig wandelgebied met Keltische krachtplekken.
Voor wie hierin geïnteresseerd is, bieden Sylvie en Peter als extra aanbod aan om contact te maken met deze bijzondere omgeving.
Ze nemen mensen mee naar de magische plekken in het bos waar o.a. de legenden rondom Merlijn zich hebben afgespeeld en contact gemaakt kan worden met natuurwezens in het bos en landschap. In een "wandeling met de druïde" leren zij ons communiceren met bomen en de deuren tot creativiteit open zetten door middel van dichtkunst.

Als er ruimte en interesse is, behoort ook het volgende aanbod kosteloos tot de mogelijkheden:

 • workshop "ontmoet je krachtdier in je heilige plek" en "ontmoet je gidsen via sjamanistische reis" aanbieden ...
 • een middag intuïtief tekenen aanbieden, afhankelijk van het weer... (Er moet natuurlijk ook nog tijd over zijn om te tuinieren).
 • Mensen kunnen ook hun drum of ratel meenemen voor een drumcirkel!
 • Massage (voetreflex of lichaamsmassage) (€50,- voor privé-behandeling)
 • in de grote zaal in het dorp een avond biodanza! Heerlijk!

Voor het informatieve gedeelte maken we gezamenlijk een programma.

Deze combinatie van voedselbos-cursus en verbinding met natuur en landschap in deze bijzondere omgeving, maakt deze week tot een onvergetelijke ervaring.

Maaltijden en verblijf
Als deelnemer krijg je onderdak in een van de aanliggende gites, Gites les Hirondelles, een appartement met 6 slaapplekken, en Gites des Moutons, met 8 slaapplekken. Beide gites hebben eigen sanitair en kookgelegenheid. LINK

Tijdens de workshop wordt speciaal voor ons gekookt, met biologische, lokale en vegetarische ingrediënten. Heb je speciale dieet-behoeften, geef dit tijdig aan ons door.

Roupperoux, Normandië, Frankrijk
Aankomstdag: zondag 31 maart
workshop ma-vr 1-5 april
Vertrekdag: zaterdag vertrek 6 april

Jouw bijdrage: € 390,-
inclusief alle biologische vegetarische maaltijden en overnachten, workshop hand-out, vieze vingers en mede-bouwer zijn van een nieuw bos!) Locatie: La Maison des Druides: Le Bas Boulay, 61320 Rouperroux, Frankrijk Website

Aanmelden en vragen via Bouwie Greenman, MAIL

Deze winter organiseren we ook weer een serie voedselbos workshops, kijk op: