Terug naar overzicht

Open infoavond over voedselbossen

1 november 2018
kulthurhus Twekkelo
Vinden en binden van vrijwilligers, Betrekken van jongeren, Natuureducatie, Natuurkennis

Contactpersoon en informatie: Peter Adema Mail: adema@natuurenmilieuoverijssel.nl

voedselbossen

Op donderdagavond 1 november 2018 organiseert Stichting Voedselbosbouw Nederland in samenwerking met

Natuur en Milieu Overijssel een open info-avond over voedselbossen. Deze is bedoeld voor iedereen die een beter beeld wil krijgen van wat voedselbossen zijn, welke principes erachter zitten en welke mogelijkheden je in de praktijk kunt creëren - solo, of samen met anderen. De avond wordt verzorgd door pionier Fransjan de Waard, in het kader van het programma School voor Voedselbosbouw Overijssel.

Al van gehoord? Iets waarvan je al jaren droomt? Een groene oase waaruit je jaarrond kunt eten zonder ooit iets aan onderhoud te hoeven doen? Te mooi om waar te zijn? Voedselbossen lijken ieders verbeelding te prikkelen, zozeer groeit het enthousiasme er dezer dagen voor. Er wordt gezegd dat we daarmee natuur en landbouw met elkaar kunnen verzoenen, want een geslaagd voedselbos is zowel biodivers als productief. Maar is dat geen sprookje? Hoe zit een voedselbos dan in elkaar? En kan iedereen een voedselbos realiseren?

Op 1 november krijg je antwoord op al dit soort vragen.

De avond vindt plaats in het Kulturhus Johanneskerk Twekkelo.

Iets verderop ligt een tuin waarin voedselbosprincipes op kleine schaal zijn toegepast, en waar de School in het groeiseizoen van 2019 weer terugkomt. Tijdens de info-avond is er recente informatie over het komende cursusaanbod beschikbaar. Je kunt de ontwikkelingen ook volgen via www.voedselbosbouw.org/cursusaanbod en www.natuurenmilieuoverijssel.nl/ voedselbossen. Voor wie zich hierna verder in voedselbossen wil verdiepen, komen er de volgende opties:

Een oriëntatiecursus: 1 dag

In één intensieve cursusdag krijg je meer inzicht in het wat en waarom van voedselbossen - hun functies en meerwaarden - en onderzoek je of zoiets echt iets voor je is. Op 17 november staat de volgende oriëntatiecursus gepland in Hengelo: meer informatie volgt.

Een ontwerpcursus: 8 dagen

Tijdens deze doortimmerde cursus verdiep je je kennis en inzicht in voedselbossen. Je doorloopt met elkaar een traject waarin je leert werken met de universele principes ervan, zodat je die in je eigen praktijksituatie kunt gaan toepassen. De ontwerpcursus omvat minstens één excursie, en is vooral van waarde als je aandacht aan tussentijds huiswerk besteedt.

De ontwerpcursus zal tussen maart en oktober 2019 gaan draaien.

Het aanbod wordt mede mogelijk gemaakt door het programma Agro&Food van Provincie Overijssel.