ongeplukt-5
Terug naar overzicht

Ontwerpcursus voedselbos van start

15 maart 2019
Overijssel
Landschapsbeheer, Buurttuinonderhoud

In de cursus krijgen deelnemers inhoudelijke informatie over heel veel verschillende thema’s. Denk aan bodem, ecologie, productieve soorten en ontwerpen. Met hulp van docenten en je medecursisten werk je in 8 bijeenkomsten van droom naar een concreet plan voor een rijk en productief voedselbos. Een succesvol voedselbos is niet zomaar wat bomen en struiken, maar een veerkrachtig ecosysteem dat is afgestemd op de plaatselijke condities.

Voor wie?
De ontwerpcursus staat open voor deelnemers met een stuk land van minimaal 0,5 hectare in eigendom, of die het land langdurig kunnen gebruiken. Wie zelf niet zo’n plek heeft, kan zich met een ander initiatief verbinden en op die basis deelnemen. Het cursustraject omvat 8 vrijdagen ( 15 maart, 29 maart, 10 april, 17 mei, 21 juni, 6 september, 4 oktober en 1 november) op verschillende locaties in provincie Overijssel, inclusief een excursie naar het bekende voedselbos Ketelbroek in Groesbeek (Gelderland).

Kosten en aanmelding
De kosten voor deelname bedragen € 400 incl. BTW; daarvoor krijg je les, lesmateriaal, koffie, thee en een basislunch. Via deze link kun je je aanmelden en het hele bedrag ineens betalen. Mocht dit problemen opleveren, neem dan contact met adema@natuurenmilieuoverijssel.nl. Er is slechts plek voor 25 cursisten, dus heb je belangstelling wees er dan snel bij en meld je aan. Aanmelden in ieder geval voor 28 februari. Aanmelden via deze link.

Verzoening natuur & landbouw
Natuur en landbouw zijn twee verschillende werelden geworden, maar in een voedselbos verzoenen we die weer met elkaar. We ontwerpen het namelijk als een levend systeem met een hoge diversiteit aan bomen en struiken waarvan we voedsel kunnen oogsten zoals fruit en noten, maar ook zaden, bloemen, bladeren, scheuten en paddenstoelen. Daarnaast bouwt een voedselbos een blijvend gezonde bodem op, die als een spons veel water opneemt en afstaat. En het voedselbos vangt veel fijnstof op, en legt CO2 vast in biomassa. Ook kan het voedselbos prima gebruikt worden voor natuureducatie en natuurbeleving.