Terug naar overzicht

Help de boerenlandvogels, word Weidewachter!

Monitoring/onderzoek

Het gaat helaas niet goed met de vogels van het boerenland. Wil je eerst kennismaken met de weidevogels? Geef je dan op voor één van de cursussen of ga mee op Weidevogelsafari!

Weidewachters gezocht

Het gaat helaas niet goed met de vogels van het boerenland. De aantallen gaan op veel plaatsen hard achteruit. Sommige soorten, zoals zomertaling en kemphaan zijn zelfs al verdwenen. Andere soorten zoals de kievit en grutto zien we nog wel, maar gaan in rap tempo in aantal achteruit.

Om deze icoonsoorten in ons landschap te behouden, moeten we ze goed beschermen. Elk voorjaar gaan veel vrijwillige Weidewachters het veld in om weidevogels te beschermen. Dat doen ze in samenspraak met de boer, zodat hij rekening kan houden met nesten of jonge weidevogels tijdens de werkzaamheden op het land. Op veel plekken in de provincie kunnen bestaande Weidewachters wel wat hulp gebruiken bij hun beschermingswerk. Voor die gebieden zijn we op zoek naar nieuwe Weidewachters. Je hoeft zeker geen ervaren vogelaar te zijn om weidewachter te worden. Interesse in de natuur is het belangrijkst!

Wil je eerst kennismaken met de weidevogels? Geef je dan op voor één van de cursussen of ga mee op Weidevogelsafari! Meer info vind je op http://www.landschapoverijssel.nl/weidewachter