vrijwilligersdag 201?

Kleuren en smaken van groen vrijwilligerswerk

Het is een stralend zonnige vrijdag als ik samen met ruim 70 andere vrijwilligers van Landschap Overijssel vertrek naar de zoutziederij “Gottesgabe” in Bentlage, net over de grens bij Rheine. Tijdens de dag spreek ik veel verschillende mensen met allemaal hun eigen verhaal over wat ze doen en waarom ze vrijwilliger zijn bij Landschap Overijssel.

door Carin van de Ploeg

Waterdiertjes en kriebelbeestjes

Vanochtend om 8.00u vertrok de bus vanaf bezoekerscentrum de Wheem in Balkbrug. Ik zit naast Janny van Keulen. Zij doet samen met 6 andere vrijwilligers de kinderactiviteiten in De Wheem.”Het is heel verschillend wat we doen, maar we hebben een leuke, actieve groep. Vorige week hebben we nog waterdiertjes gevangen en in de winter gaan we weer braakballen pluizen met de kinderen. De activiteiten stellen we van te voren vast en soms komen er vier kinderen en soms wel twintig.” Haar enthousiasme en bevlogenheid spreken boekdelen. Later die dag tref ik hetzelfde aan bij Harrold, één van de jongere vrijwilligers, want eerlijk is eerlijk: de meeste vrijwilligers die voor Landschap Overijssel actief zijn, zijn met pensioen. Harrold is ook kindervrijwilliger bij De Wheem, naast zijn baan bij een specialist in chaletbouw :”Ik heb altijd iets gehad met insecten en andere kriebelbeestjes. Ik vind het leuk om kinderen erover te vertellen. Dit jaar heb ik zelfs vrij genomen om enkele excursies mee te kunnen leiden.”

Wandel en fietsexcursies

Nadat de bus in Almelo en Enschede de andere vrijwilligers uit die contreien heeft opgehaald, gaan we naar Bentlage waar in het klooster koffie, thee en Kuchen op ons wachten. Ik spreek er Henk Westerhof, sinds 7 jaar vaste klusjesman bij Hof Espelo. Hij werkt ‘op aanvraag’ en heeft plezier in het vrijwilligerswerk voor Landschap Overijssel. Ook ontmoet ik Marianne Verhoeven, één van de vier gidsen bij ‘ De Doorbraak’. “Dit is een relatief jong project. De Doorbraak is een beek bij Ypelo, van 13 km lengte, gegraven in 2004. Het is een ecologische verbinding tussen Twente en Salland en zorgt voor een gefaseerde afvoer van regenwater bij extreme regenval. We houden fiets en wandelexcursies. Er kunnen maximaal 20 personen aan deelnemen. Vorig jaar hebben we nog kano excursies gehouden, maar dat was wel lastiger te organiseren. We bereiden alles zelf voor en per excursie gaan er twee excursieleiders mee. “ Ze laat me een Duitse folder ”Radtour” zien: ”Kijk, deze vond ik net in het folderaanbod van het klooster. Leuk om je eigen project hier te zien liggen”.

Gidsen

Tijdens de lunch, wederom met veel liefde en aandacht klaargemaakt, zet ik Leo en Hans op de foto. Beiden zijn ze gids op De Horte. Daarnaast doen ze promotionele activiteiten. Ze genieten zichtbaar van deze dag en hun biertje. Ik spreek met Jaap Bont, die in en rondom Deventer excursies leidt, met Marja die in het Dal van de Mosbeek gids is en Els Janse met haar collega Herman Batterink, die gidsen bij De Doorbraak.

De Zoutbaron
Na de lunch gaan we naar de zoutziederij, die op enige loopafstand van het klooster ligt. Onze excursieleider Jules Vleugels is in Brabant geboren, in 1961 voor de liefde van zijn leven naar Duitsland verhuisd en woont sinds 2003 in Rheine. De voormalige Koninklijke Luchtmacht medewerker is nu betrokken bij de zoutziederij en staat daar bekend als ‘de zoutbaron’. Hij vertelt over het nut van zout voor de mens en legt uit hoe de geschiedenis van Bentlage verlopen is, hoe de zoutwinning uit pekel tot stand komt en laat zien waar en hoe dat gebeurde. Pas als je een zoutkristal in je hand hebt, realiseer je je pas, wat voor een bijzonder product het is. Om 16.00 uur is er een afsluitende borrel in de rustgevende kloostertuin. Er zitten strohalmen in onze limonade als rietje, hoe natuurlijk wil je het hebben. Daarna lopen we allemaal weer door de bosrijke omgeving terug naar de plek waar de touringbus ons afgezet heeft, om weer op huis aan te gaan. Het was een gezellige en leerzame dag.